h1

Jean-Claude Defossé

januari 22, 2008

De man van het beruchte boek: Le petit guide des Grands Traveaux Inutiles

0ivigb2q.jpg

Zijn echte naam is Jean-Claude Dubié, geboren in 1941 in Schaerbeek.

Hij studeerde zo’n 10 jaar lang Plastische kunsten in verschillende Brusselse scholen alvorens hij zich inschreef voor een examen om journalist te zijn bij de RTBF in 1972. Zijn broer Josy werkt er reeds en daarom neemt Jean-Claude de naam van zijn moeder over.

Zijn beroemdste reportages gaan over het Vlaams Blok (http://nl.youtube.com/view_play_list?p=D6DDFD8F194316E1 – niet meer te bezichtigen) en over de Grote Nutteloze Werken (niet online te vinden) in België.

Aan dit laatste werk begon hij in 1986, waarover hij ook het gelijknamig boek schreef.

In 2005 heeft hij een nieuw programma: Questions à la Une, iedere week kaart hij actuele thema’s aan. In 2006 krijgt hij erg veel kritiek van de Katholieke Kerk om zijn thema’s die religieus getint zijn, waarin hij zich vragen stelt over het geloof. De etiek van de RTBF wordt in vraag gesteld.

Op 13 december 2006 komt de RTBF op het scherm met het nieuws dat het Vlaams Parlement gaat afscheiden van Wallonië. Het ging om een geheime fictieve documentaire “Bye Bye Belgium” door Philippe Dutilleul. Dit werd als erg provocerend gezien en het zorgt voor paniek onder de bevolking. Er wordt nu nog steeds over gepraat, zeker omdat de RTBF er geen sanctie voor gekregen heeft.

Jean-Claude Defossé heeft meerdere prijzen ontvangen voor zijn journalistische hoogstandjes.

zie ook : http://fr.wikipedia.org/wiki/Jean-Claude_Defoss%C3%A9

Plaats een reactie